A japánok a spájzban vannak 3. – Nori algalapok
Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!
Hazánkban is egyre többen próbálnak meg otthon japán ételeket készíteni, ám sokszor szembesülnek a dilemmával, hogy mihez használják fel a megmaradt speciális alapanyagokat. Három részből álló videó-sorozatunk most ehhez próbál segítséget nyújtani, olyan hétköznapi magyar receptek bemutatásával, melyek könnyen elkészíthetők és remekül kiegészíthetők egy-egy, szupermarketekben is beszerezhető japán hozzávalóval. Aki a recepteket kigondolta és bemutatja nem más, mint Maki Stevenson, a Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete. A japánok már a spájzban vannak!
Sorozatunk utolsó részben a nori algalapok felhasználásához kaphatnak ötleteket!
Receptek:
1. Uborkasaláta norival
Hozzávalók (2-4 adag):
- 250g kígyóuborka, vékonyra szelve
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 25g barna cukor
- 3 evőkanál ecet (alma, rizs, vagy <10% ecet)
- Kevés olívaolaj
- Só
- ½ nori lap, vékony csíkokra vágva
- Tejföl
Elkészítés:
- Rakjuk a szeletelt uborkát egy tálba és enyhén sózzuk meg. Pár percig pihentessük, majd öntsük le a levét és nyomkodjuk ki.
- Keverjük össze a fokhagymát, ecetet és cukrot, míg teljesen fel nem oldódik.
- Öntsük az dresszinget a kinyomkodott uborkára, majd öntsünk rá ízlés szerint olajat.
- Kanalazzunk tejfölt a salátára és szórjuk meg bőségesen norival.
2. Tejszínes-noris csirkemell
Hozzávalók (2 adag:
- 1 csirkemell, kockázva
- 2 nori lap, darabokra tépve
- 125ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál szójaszósz
- 125ml főzőtejszín
- Só és fehér bors, ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma, héjában
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Fűszerezzük a csirkemellett sóval és bőségesen borssal, majd tegyük félre.
- Helyezzük a noridarabokat kevés vízzel egy lábasba, majd pár perc múlva folyamatosan kevergetve forraljuk fel, és várjunk, míg a víz elpárolog.
- Ízesítsük a norit cukorral és szójaszósszal. Adjuk hozzá a tejszínt, majd ha felforrt, húzzuk félre.
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat a foghagymával együtt. Mikor forró az olaj, és átvette a fokhagyma aromáját, süssük benne aranybarnára a csirkemellet, vigyázva, hogy ne készüljön túl, mert száraz és rágós lesz!
- Öntsük a nori szószt a csirkére és egy percig főzzük össze, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaljuk azonnal párolt rizzsel, főtt burgonyával vagy tésztával.