A Japán Alapítvány Budapesti Iroda kölcsönözhető vándorkiállítási gyűjteménye

Nyomtatóbarát változat
A Japán Alapítvány örömmel bocsátja vándorkiállítási anyagát kölcsönzésre minden, a japán kultúra bemutatását megcélzó rendezvény számára.

FONTOS! A kölcsönzés ingyenes, ám az elszállítás, valamint szükség esetén a gyűjtemény biztosítási költsége az igénylőt terheli. A kiállítások csak non-profit orientált programokra kölcsönözhetőek.

Kölcsönzési igény bejelentése: legkésőbb a kölcsönzés előtti 1 hónappal

Kiállítás maximális időtartama: 1 hónap

 

A vándorkiállítási gyűjtemény anyaga

 

Fényképpanel kiállítási anyag

1. Japán világöröksége

Az emberiség négymillió éves története során számos civilizációt, kultúrát teremtett és számtalan kulturális örökséget hagyott hátra. Az emberi tevékenység időnként összhangban van a természettel, máskor azonban pusztítja azt. Napjaink egyik fő feladata a kulturális örökségként ránk maradt pótolhatatlan természet védelme. 

A Japán világöröksége sorozat Japán, UNESCO világörökségként bejegyzett természeti tájait, szentélyeit, műemlék épületeit ábrázolja, Miyoshi Kazuyoshi fotográfus megörökítése révén.

Tartalom: 67 db kép, 60 x 70 cm-es panelméret

  

 

2. A japánok hétköznapi élete

A japán ember hétköznapjait megörökítő panelsorozat a mindennapi élet forgatagába kalauzolja az embert. Utcán hömpölygő tömeg, jelenetek a piacról, sportesemények felvételei, ünnepek és fesztiválok képei segítenek tájékozódni Japán mindennapjainak megértésében.

Tartalom: 40 db kép, 60 x 90 x 2 cm-es és 40 x 60 x 2 cm-es panelméret.

 

3. Japán építészete: 1985-1996

A sorozat a japán gazdasági virágzás, majd az azt követő stagnálási időszak alatt épült, korában egyedülállónak számító épületek bemutatására koncentrál. A gyűjtemény metropoliszok, nagy és kis városok, vidék, külváros, a természettől visszahódított területek, nyaraló övezetek alcímmel, 7 kategóriába sorolva mutatja be 10 év termését.

Tartalom: 108 db kép, 121 x 91 cm-es és 121 x 61 cm-es panelméret

 

② Egyéb kiállítási tárgyak

1. Japán babák

A sorozat a mély hagyományokra visszanyúló babakészítés egy-egy remekéből vállogat. A Lányok illetve a Fiúk Ünnepén díszitésre kerülő babák, nemcsak a gyermekek játékszereiként, de kifinomult művészeti alkotásokként, díszekkel ékesített műtárgyakként is elhíresültek. A sajátos japán eljárással készített osztriga kagylóporral bevont alkotások lágy arckifejezése magas művészeti szintre emeli egy-egy vidék jellegzetes darabját. 

Tartalom:

A kiállítási anyag 3 szettből, összesen 55 db babából áll, melyek egyenként 135 x 170 x 185 cm, 105 x 101 x 152 cm-es és 40 x 30 x 50 cm-es helyigényűek.

Az egyes szettek külön-külön is kölcsönözhetőek!

Szettek bemutatása:

1. szett: Lányok ünnepén kiállított babák (állványos szett 15 db babával)

2. szett: Fiúk ünnepén kiállított babák (állványos szett és különálló babák, összesen 6 db)

3. szett: Különböző vidékek baba válogatásai (34 db különálló és csoportos baba)

                                                                        

   Lányok ünnepén kiállított baba szett                                           Fiúk ünnepén kiállított baba szett

 

  

 Momotaró, a Barackfiú                                                 Hölgy kotóval                                                            

 

2. Papírsárkányok és pörgettyűk

 

A papírsárkányok ezeréves múltja Japánban igazi sikertörténet. A sárkányépítés annak köszönhette számos újítását, sajátos formavilágát és technikai tökélyre fejlesztését, hogy a sárkányok készítéséhez rendelkezésre állt a kiváló minőségű japán papír és a könnyű bambusz. A sárkányreptetés népszerűségének elterjedésével az ország minden területén a sárkányok legkülönbözőbb típusai és formái alakultak ki.

A pörgettyűk kezdetben az arisztokrácia szórakozását szolgálták, a köznép körében csak később váltak kedveltté. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban.

A sorozat a pörgetés módjától függően különféle csoportba osztható pörgettyűk színes válaszátékát tartalmazza.

                                    

Tartalom: 42 – 42 darab, sárkányok mérete: 49 x 49 cm és 240 x 80 cm

 

3. Teaszertartási szett

A japán életben jelentős szerepet játszó, máig is élő teaszertartás a kínai zen-buddhista teaáldozatból fejlődött ki. A 15-16. században japán teamesterek tökéletesítették és tették a közösségi élet mindmáig fontos részét képező ceremóniát esztétikai élménnyé.

A teaszett tartalmazza a teaceremónia valamennyi fontos, rituális kellékét, öntöttvas vízforraló kannán és hordozható öntöttvas tűzhelyen keresztül, a vízmerő-,teahabaró-, teapor szedőkanálon át, a szénhez tartozó eszközökig.

4. Kalligráfia készlet

A kalligráfia az egyik legmélyebb hagyományokkal bíró szépművészeti ág a japán kultúrában. Az ecset művészete azon túl, hogy fontos művészeti értéket képvisel az utókor számára, filozófiai mondanivalója sem elhanyagolható. A kecses vonalakban rejlő elegancia és harmónia az esztétikai gyönyör mellett, mintegy ezer év bölcseletét ruházza át a szemlélőre.

Tartalom: összesen 20 db szett ( 1 szettben: ecset, papírnehezék, tustartó dörzskő, papíralátét, tusrúd), folyékony tus, rizspapír

 

5. Írás gyakorló tábla

 

A tábla sajátossága, hogy tus használata nélkül, csupán az ecset vízbe mártásával gyakorolhatjuk az írásjelek megfelelő vonlavezetését. A tábla a kallgiráfia készlettől eltérően az írásjelek művészi megelevenítése helyett, inkább az egyszerűbb írásjelek helyes vonalvezetésének begyakoroltatását szolgálja.

 A vizes ecsettel a táblához érve megelevendő vonalak, 3-5 perc elteltével felszívódva lehetővé teszik írásunk tökéletessé fejlesztését.

 

6. Tradícionális japán játékok

 

A középkor óta nagy népszerűségnek örvendő hagyományos, kézi készítésű játékok mindmáig elhagyhatatlan kellékei a japán háztartásoknak, kisiskoláknak. A készlet, az egyszerű játékszabályokkal, még a legkisebbek számára is élvezetes játékok mellett, a komoly logikai háttérrel és összetett szabályrendszerrel elhíresült, felnőttek számára is fejtörést okozó táblajátékokig, valamennyi korosztályt kielégítő kellemes időtöltést és szórakozási lehetőséget biztosít.

Tartalom: játékok leány és fiúgyermekek részére, táblajátékok, kártyajátékok

 

                                                          

Tartalom: játékok leány és fiúgyermekek részére, táblajátékok, kártyajátékok

                                                        

7. Tradícionális népi viselet

A jukata, a kimonó egy pamutból készült, könnyed nyári változata. Mind a mai napig, különösen a nyári fesztiválok alkalmával, közkedvelt viselet.

 

8. "Kamisibai" papírszínház japán népmesékkel

A népi meséket képernyőszerűen megelevenítő papírszínház a fakeretbe csúsztatható nagyméretű lapok segítségével teszi látványossá a történetmesélést. A mesélő a gyerekekkel szembefordulva, a lapok hátoldalán található szöveg felolvasásával, valamint a lapok mozgatásával teszi színesebbé az egyszerű játékmondás élményét.

Kölcsönözhető mesék: 1. Barack Jankó (Momo Taró)

                                          2. Az ernyőkalapos bódhiszattvák (Kaszadzsidzó)

A mesék japán nyelvűek, igény szerint magyar fordítás is kölcsönözhető hozzájuk.

 

A papírszínház tartozékai:  -fakeret

                                           - mesét tartalmazó kártyák

                                           -mese kezdetének jelzésére szolgáló ütős hangszer

A kölcsönözhető gyűjtemények KATALÓGUSA letölthető INNEN.

A kölcsönzéssel kapcsolatos részletesebb információkért:

+36-1-214-0775

koharialexa@japanalapitvany.hu