A japánok a spájzban vannak 2. – Sóju, azaz szójaszósz

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2021.04.19. 19:00

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!

https://docs.google.com/forms/d/1BPNBqCUegJOlYnTvHZjxKGLyBjk5QcihQqwCzVd0VEY/viewform?edit_requested=true

 

Hazánkban is egyre többen próbálnak meg otthon japán ételeket készíteni, ám sokszor szembesülnek a dilemmával, hogy mihez használják fel a megmaradt speciális alapanyagokat. Három részből álló videó-sorozatunk most ehhez próbál segítséget nyújtani, olyan hétköznapi magyar receptek bemutatásával, melyek könnyen elkészíthetők és remekül kiegészíthetők egy-egy, szupermarketekben is beszerezhető japán hozzávalóval. Aki a recepteket kigondolta és bemutatja nem más, mint Maki Stevenson, a Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete. A japánok már a spájzban vannak!

A második részben a sóju, azaz szójaszósz felhasználásához kaphatnak ötleteket!

 

Receptek:

1. Bundás kenyér szójaszósz-öntettel 

Hozzávalók (3 adag):

  • 3 szelet kenyér (kb 1cm vastag)
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre (80ml) tej
  • 1 evőkanál friss narancslé
  • 1 csipet fahéj
  • Vaj vagy olaj sütéshez

Szójás-mézes öntet:

  • 3 evőkanal virágméz
  • 1 teáskanál szójaszósz

Felvert tejföl feltétnek (opcionális, de hmmmm!)

  

Elkészítés:

  • A tojást felverjük egy mélytányérban. Hozzáadjuk a tejet, narancslevet és fahéjat, és habosra keverjük.
  • Rakjuk bele a kenyérszeleteket, és hagyjuk ázni, amíg szinte az összes folyadék felszívódik.
  • Egy kis edényben melegítsük olvadásig a szirup összetevőit, majd felhasználásig tegyük félre.
  • Melegítsük fel egy serpenyőben a zsiradékot, és az áztatott kenyereket mindkét oldalukon süssük aranyszínűre.
  • A megsült kenyereket kínáljuk bőséges tejföllel és a szójás-mézes sziruppal.

 

2. Édes palacsinta szójás csokoládészósszal

Édes palacsinta

Hozzávalók (kb 18 db):

  • 2 bögre (270g) liszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 bögre (750ml) tej
  • 4 tojás, szétválasztva
  • Vaj a palacsinták sütéséhez

Elkészítés:

  • Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
  • Habverővel kevergetve adjuk hozzá a tojássárgákat egy bögre (250ml) tejjel, odafigyelve, hogy csomómentesen elkeverjük; majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a maradék tejet.
  • Verjük kemény habbá a fehérjéket és óvatosan adjuk hozzá a tésztához.
  • Süssük ki a palacsintákat.

 

Szójás csokoládészósz

Hozzávalók (kb 8 adag):

  • ¼ bögre vaj, felkockázva
  • ¼ bögre cukor
  • 2/3 bögre liszt
  • 1 ¾ bögre tej
  • 2 ½ evőkanál szójaszósz
  • ½ teáskanál vanília
  • 8 tojás szétválasztva
  • 60g (kb 1/3 bögre) étcsokoládé töret

Elkészítés:

  • Egy vízfürdőbe helyezett edényben olvasszuk meg a vajat, majd egy habverővel keverjük hozzá a cukrot és a lisztet.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és a szójaszószt, míg egy sima, sűrű szószt nem kapunk.
  • Húzzuk le a tűzről és várjunk, amíg kissé lehűl. Adjuk hozzá a vaníliát és egyenként a tojássárgájákat, folyamatosan keverve közben.
  • Verjük kemény habbá a fehérjéket, óvatosan forgassuk bele a csokoládé szószt.
  • Kenjük meg a palacsintákat a szósszal, és négybe hajtva tálaljuk.

  

3. Szójás pulykafasírt

Hozzávalók (2-4 adag):

  • 300g darált pulykahús
  • 1 száraz zsemle, 60ml tejbe áztatva
  • 2 teáskanál szójaszósz +2 evőkanál a kenéshez
  • Fehér bors
  • 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • Nagy csipet őrölt gyömbér
  • Kevés olaj

Elkészítés: 

  • Melegítsük elő a sütőt 180C fokra.
  • Egy tálban alaposan gyúrjuk össze az összes hozzávalót.
  • Formázzunk falatnyi méretű golyókat a mixtúrából, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Enyhén kenjük meg olajjal, majd süssük 10 percig vagy amíg megpirul. Kenjük meg szójaszósszal, és karamellizáljuk rá egy perc alatt.

 

4. Szójaszószban pácolt camembert sajt

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 korong camembert sajt, négybe vágva
  • Szójaszósz
  • Tojás
  • Liszt
  • Panko vagy sima morzsa
  • Olaj

Elkészítés: 

  • Helyezzük a négybe vágott sajtot egy önzáró zacskóba majd öntsünk bele annyi szójaszószt, ami majd ellepi a sajtokat. Mártsuk a zacskót egy vízzel teli tálba, ezzel kiszorítva belőle a levegőt, majd zárjuk be.
  • Hagyjuk a hűtőben marinálódni egy éjszakán át, egyszer megfordítva ezalatt.
  • Vegyük ki a zacskóból és szárítsuk le egy papírtörlővel.
  • Melegítsünk olajat egy serpenyőben. Panírozzuk be a sajtokat és süssük aranybarnára.
  • Tálaljuk forrón!