A japánok a spájzban vannak 3. – Nori algalapok

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2021.04.26. 19:00

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!

https://docs.google.com/forms/d/19wd5n_Z6yEy9at5_MKozciCaM9HDOHSQnbYIFJRsbxo/viewform?edit_requested=true

 

Hazánkban is egyre többen próbálnak meg otthon japán ételeket készíteni, ám sokszor szembesülnek a dilemmával, hogy mihez használják fel a megmaradt speciális alapanyagokat. Három részből álló videó-sorozatunk most ehhez próbál segítséget nyújtani, olyan hétköznapi magyar receptek bemutatásával, melyek könnyen elkészíthetők és remekül kiegészíthetők egy-egy, szupermarketekben is beszerezhető japán hozzávalóval. Aki a recepteket kigondolta és bemutatja nem más, mint Maki Stevenson, a Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete. A japánok már a spájzban vannak!

Sorozatunk utolsó részben a nori algalapok felhasználásához kaphatnak ötleteket!

 

Receptek:

1. Uborkasaláta norival  

Hozzávalók (2-4 adag):

  • 250g kígyóuborka, vékonyra szelve
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 25g barna cukor
  • 3 evőkanál ecet (alma, rizs, vagy <10% ecet)
  • Kevés olívaolaj
  • ½ nori lap, vékony csíkokra vágva
  • Tejföl

 

Elkészítés:

  • Rakjuk a szeletelt uborkát egy tálba és enyhén sózzuk meg. Pár percig pihentessük, majd öntsük le a levét és nyomkodjuk ki.
  • Keverjük össze a fokhagymát, ecetet és cukrot, míg teljesen fel nem oldódik.
  • Öntsük az dresszinget a kinyomkodott uborkára, majd öntsünk rá ízlés szerint olajat.
  • Kanalazzunk tejfölt a salátára és szórjuk meg bőségesen norival.

 

2. Tejszínes-noris csirkemell 

Hozzávalók (2 adag:

  • 1 csirkemell, kockázva
  • 2 nori lap, darabokra tépve
  • 125ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 125ml főzőtejszín
  • Só és fehér bors, ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma, héjában
  • 1 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

  • Fűszerezzük a csirkemellett sóval és bőségesen borssal, majd tegyük félre.
  • Helyezzük a noridarabokat kevés vízzel egy lábasba, majd pár perc múlva folyamatosan kevergetve forraljuk fel, és várjunk, míg a víz elpárolog.
  • Ízesítsük a norit cukorral és szójaszósszal. Adjuk hozzá a tejszínt, majd ha felforrt, húzzuk félre.
  • Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat a foghagymával együtt. Mikor forró az olaj, és átvette a fokhagyma aromáját, süssük benne aranybarnára a csirkemellet, vigyázva, hogy ne készüljön túl, mert száraz és rágós lesz!
  • Öntsük a nori szószt a csirkére és egy percig főzzük össze, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaljuk azonnal párolt rizzsel, főtt burgonyával vagy tésztával.