A japánok a spájzban vannak 1. – Miszo

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2021.04.12. 18:00

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!

https://docs.google.com/forms/d/14xnWNOyKDAG5Auur-SNqxAKout42OaPEFHiugc1...

 

Hazánkban is egyre többen próbálnak meg otthon japán ételeket készíteni, ám sokszor szembesülnek a dilemmával, hogy mihez használják fel a megmaradt speciális alapanyagokat. Három részből álló videó-sorozatunk most ehhez próbál segítséget nyújtani, olyan hétköznapi magyar receptek bemutatásával, melyek könnyen elkészíthetők és remekül kiegészíthetők egy-egy, szupermarketekben is beszerezhető japán hozzávalóval. Aki a recepteket kigondolta és bemutatja nem más, mint Maki Stevenson, a Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete. A japánok már a spájzban vannak!

Az első részben a miszo felhasználásához kaphatnak ötleteket!

 

Receptek:

1. Miszós sajtos pogácsa

Hozzávalók (kb 20db):

  • 250g liszt
  • 125g vaj, kis darabokra vágva
  • 1 tojás sárgája
  • 50ml tejföl
  • 14g instant élesztő
  • 100ml meleg tej
  • 10g cukor
  • 2 evőkanál miszo
  • Tojásfehérje
  • Kevés reszelt parmezán

Elkészítés:

  • Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a langyos tejet és a cukrot, majd várjunk, míg felfut.
  • Ezalatt egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a vajat. Addig keverjük, míg morzsás állagú nem lesz.
  • Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, tejfölt és a miszót, és alaposan gyúrjuk össze.
  • Helyezzük a tésztát egy kilisztezett tálba, fedjük le és kelesszük 2 órán keresztül.
  • Egy enyhén lisztes nyújtódeszkán nyújtsuk 2cm vastagságúra a tésztát. Egy 5cm körüli kör alakú formával szaggassuk ki a pogácsákat.  Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg parmezánnal. Kelesszük másfél órán át.
  • Melegítsük elő a sütőt 220C fokra és 12 perc alatt süssük ki.

 

2. Miszós bolognai szósz

Hozzávalók (4-6 adag):

  • 280g darált marhahús
  • 1db kis hagyma, aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 kis répa, reszelve
  • 1 kis angol zeller, aprítva
  • 1 konzerv (400g) darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál vörösbor
  • 2 evőkanál vörös miszo
  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors

Elkészítés:

  • Helyezzük az olívaolajat egy edénybe, és pirítsuk a hagymát, míg üveges nem lesz. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, sárgarépát és a zellert. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Adjuk hozzá a darálthúst és addig pirítsuk, amíg a hús kifehéredik, és a csomók szétesnek.
  • Oldjuk fel a miszót a borban, és adjuk hozzá a húskeverékhez a paradicsomkonzervvel együtt. Fűszerezzük enyhén, és főzzük addig, amíg a szósz besűrűsödik, és az ízek összeérnek.

 

3. Zöldborsófőzelék miszóval

Hozzávalók (4 adag):

  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • ¼ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 bögre (kb 260g) fagyasztott zöldborsó
  • 1 bögre (kb 250ml) zöldség alaplé
  • ¼ bögre teljes tej
  • 1 evőkanál miszo (lehetőleg fehér)
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem zöld
  • Só és fehér bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Melegítsük fel a zsiradékot egy edényben. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk, míg üveges nem lesz.
  • Adjuk hozzá a borsót, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Öntsük fel az alaplével, és hozzuk forrásba. Miután felforrt, vegyük vissza a hőt, és adjuk hozzá a tejet, majd pároljuk néhány percig.
  • Egy kis tálban alaposan keverjük össze a miszót a liszttel.
  • Kanalazzunk ki a forró folyadékból, és öntsük rá a miszo-keverékre. Csomómentesre keverjük, úgy hogy a miszo és a liszt feloldódjon, az egész keverék pedig folyékony legyen.
  • Öntsük a miszós krémet a borsóhoz, majd forraljuk fel; folyamatosan kevergetve, amíg a főzelék besűrűsödik. Szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet és forrón tálaljuk.