A japánok a spájzban vannak 1. – Miszo
Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!
https://docs.google.com/forms/d/14xnWNOyKDAG5Auur-SNqxAKout42OaPEFHiugc1...
Hazánkban is egyre többen próbálnak meg otthon japán ételeket készíteni, ám sokszor szembesülnek a dilemmával, hogy mihez használják fel a megmaradt speciális alapanyagokat. Három részből álló videó-sorozatunk most ehhez próbál segítséget nyújtani, olyan hétköznapi magyar receptek bemutatásával, melyek könnyen elkészíthetők és remekül kiegészíthetők egy-egy, szupermarketekben is beszerezhető japán hozzávalóval. Aki a recepteket kigondolta és bemutatja nem más, mint Maki Stevenson, a Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete. A japánok már a spájzban vannak!
Az első részben a miszo felhasználásához kaphatnak ötleteket!
Receptek:
1. Miszós sajtos pogácsa
Hozzávalók (kb 20db):
- 250g liszt
- 125g vaj, kis darabokra vágva
- 1 tojás sárgája
- 50ml tejföl
- 14g instant élesztő
- 100ml meleg tej
- 10g cukor
- 2 evőkanál miszo
- Tojásfehérje
- Kevés reszelt parmezán
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a langyos tejet és a cukrot, majd várjunk, míg felfut.
- Ezalatt egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a vajat. Addig keverjük, míg morzsás állagú nem lesz.
- Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, tejfölt és a miszót, és alaposan gyúrjuk össze.
- Helyezzük a tésztát egy kilisztezett tálba, fedjük le és kelesszük 2 órán keresztül.
- Egy enyhén lisztes nyújtódeszkán nyújtsuk 2cm vastagságúra a tésztát. Egy 5cm körüli kör alakú formával szaggassuk ki a pogácsákat. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg parmezánnal. Kelesszük másfél órán át.
- Melegítsük elő a sütőt 220C fokra és 12 perc alatt süssük ki.
2. Miszós bolognai szósz
Hozzávalók (4-6 adag):
- 280g darált marhahús
- 1db kis hagyma, aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 kis répa, reszelve
- 1 kis angol zeller, aprítva
- 1 konzerv (400g) darabolt paradicsom
- 2 evőkanál vörösbor
- 2 evőkanál vörös miszo
- 1.5 evőkanál olívaolaj
- Só és bors
Elkészítés:
- Helyezzük az olívaolajat egy edénybe, és pirítsuk a hagymát, míg üveges nem lesz. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, sárgarépát és a zellert. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
- Adjuk hozzá a darálthúst és addig pirítsuk, amíg a hús kifehéredik, és a csomók szétesnek.
- Oldjuk fel a miszót a borban, és adjuk hozzá a húskeverékhez a paradicsomkonzervvel együtt. Fűszerezzük enyhén, és főzzük addig, amíg a szósz besűrűsödik, és az ízek összeérnek.
3. Zöldborsófőzelék miszóval
Hozzávalók (4 adag):
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- ¼ fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 bögre (kb 260g) fagyasztott zöldborsó
- 1 bögre (kb 250ml) zöldség alaplé
- ¼ bögre teljes tej
- 1 evőkanál miszo (lehetőleg fehér)
- 2 teáskanál liszt
- 2 evőkanál aprított petrezselyem zöld
- Só és fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük fel a zsiradékot egy edényben. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk, míg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a borsót, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Öntsük fel az alaplével, és hozzuk forrásba. Miután felforrt, vegyük vissza a hőt, és adjuk hozzá a tejet, majd pároljuk néhány percig.
- Egy kis tálban alaposan keverjük össze a miszót a liszttel.
- Kanalazzunk ki a forró folyadékból, és öntsük rá a miszo-keverékre. Csomómentesre keverjük, úgy hogy a miszo és a liszt feloldódjon, az egész keverék pedig folyékony legyen.
- Öntsük a miszós krémet a borsóhoz, majd forraljuk fel; folyamatosan kevergetve, amíg a főzelék besűrűsödik. Szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet és forrón tálaljuk.